Aantal leaseauto’s Nederland

Het aantal leaseauto’s in Nederland is licht gestegen, blijkt uit cijfers van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). In 2015 reden in Nederland ruim 596.000 personenauto’s rond die waren geleased. Het aantal leaseauto’s is toegenomen, maar de groei neemt wel wat af. In 2012 steeg het aantal leaseauto’s bijvoorbeeld nog met 2,7 procent ten opzichte van 2011.

Verklaring stijging aantal leaseauto’s

De stijging van het aantal leaseauto’s heeft zich voornamelijk in het laatste kwartaal van 2013 voorgedaan. Dit succes werd voor een groot deel veroorzaakt doordat de inzet van nieuwe leaseauto’s naar voren is gehaald vanwege afbouw van de lage bijtelling categorieën en het afschaffen of afbouwen van subsidies.

Bestelauto’s

Ook het aantal bestelauto’s dat geleased wordt, is toegenomen. In 2015 telde het Nederlandse wagenpark ruim 158.800 geleasete bestelwagens. In 2011 waren dit er nog 135.800.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van het aantal personen- en bestelauto’s dat de afgelopen jaren geleased is.

Aantal-leaseautos-nederland

Leaseauto en verzekering

Wanneer je een auto leaset, is deze eigendom van de leasemaatschappij. Deze zorgt ook voor de verzekering. Dit zal in de meeste gevallen een all risk verzekering zijn. Dat de leasemaatschappij de verzekering regelt, wil echter niet zeggen dat je geen kosten hebt bij schade. In het leasecontract is vaak een eigen risico opgenomen. Wanneer je privé een schade rijdt, moet je dit eigen risico zelf betalen. Rijd je een schade onder werktijd, dan komt het eigen risico voor rekening van je werkgever.

Advertenties
%d bloggers liken dit: