Het aantal verzekerden per zorgverzekeraar

In een ander artikel op dit blog schrijven we over het aantal zorgverzekeraars in Nederland. In dit blog gaan we het hebben over het aantal verzekerden per zorgverzekeraar. Of eigenlijk beter gezegd: het aantal verzekerden per zorgconcern.

Aantal verzekerden per zorgconcern

Aantal verzekerden per zorgverzekeraarGrafiek 1 geeft het aantal verzekerden per zorgconcern weer. Deze cijfers komen uit de Marktscan Zorgverzekeringsmarkt van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Uit cijfers van de NZa blijkt dat het aantal verzekerden per zorgconcern door de jaren heen redelijk stabiel is gebleven. Achmea, met onder meer de merken Avéro Achmea, FBTO, Interpolis en Zilveren Kruis, is al jarenlang het grootste zorgconcern. In 2017 hadden ze een marktaandeel van zo’n 30%.

Tip! De grote concerns zijn niet per se de beste voor jouw persoonlijke situatie. Je zorgverzekering vergelijken op Geld.nl zorgt dat je de zorgverzekering vindt die je nodig hebt tegen de laagste premie.

VGZ, die onder meer Univé en IZZ in beheer heeft, is een stabiele nummer twee. Deze verzekeraar had in 2017 een marktaandeel van ongeveer 24%. CZ neemt al jaren de derde plaats in, met een marktaandeel van iets meer dan 21%

Aantal verzekerden per zorgverzekeraar- Toelichting

De waarden voor de lijn van ‘Overig’ worden gevormd door de kleinere concerns van de markt, waaronder De Friesland (tot 2012), DSW-SH, ONVZ, Zorg en Zekerheid, ASR en Eno.

Zoals gezegd is het aantal verzekerden per zorgconcern de laatste jaren redelijk stabiel gebleven. Het enige dat opvalt aan de grafiek, is de stijging van Achmea en de daling van ‘Overig’ in het jaar 2012. De toename bij Achmea (en de daling bij overig) in 2012 is vooral het gevolg van een fusie tussen Achmea met De Friesland.

Advertenties
%d bloggers liken dit: