Het aantal verzekerden per zorgverzekeraar

In een ander artikel op dit blog schrijven we over het aantal zorgverzekeraars in Nederland. In dit blog gaan we het hebben over het aantal verzekerden per zorgverzekeraar. Of eigenlijk beter gezegd: het aantal verzekerden per zorgconcern.

Aantal verzekerden per zorgconcern

Aantal verzekerden per zorgconcernGrafiek 1 geeft het aantal verzekerden per zorgconcern weer. Deze cijfers komen uit de Marktscan Zorgverzekeringsmarkt van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Uit cijfers van de NZa blijkt dat het aantal verzekerden per zorgconcern door de jaren heen redelijk stabiel is gebleven. Achmea, met onder meer de merken Avéro Achmea, FBTO, Interpolis en Zilveren Kruis, is al jarenlang het grootste zorgconcern. In 2015 hadden ze een marktaandeel van zo’n 31%.

VGZ, die onder meer Univé en IZZ in beheer heeft, is een stabiele nummer twee. Deze verzekeraar had in 2015 een marktaandeel van ongeveer 25%. CZ neemt al jaren de derde plaats in, met een marktaandeel van iets meer dan 20%

Aantal verzekerden per zorgverzekeraar- Toelichting

De waarden voor de lijn van ‘Overig’ worden gevormd door de kleinere concerns van de markt, waaronder De Friesland (tot 2012), DSW-SH, ONVZ, Zorg&Zekerheid, ASR en Eno.

Zoals gezegd is het aantal verzekerden per zorgconcern de laatste jaren redelijk stabiel gebleven. Het enige dat opvalt aan de grafiek, is de stijging van Achmea en de daling van ‘Overig’ in het jaar 2012. De toename bij Achmea (en de daling bij overig) in 2012 is vooral het gevolg van een fusie tussen Achmea met De Friesland.

Advertenties
%d bloggers liken dit: