Maximale zorgtoeslag

Is je eigen vermogen niet te hoog en verdien je niet te veel, dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Deze toeslag komt tegemoet in de zorgkosten. Maar hoeveel zorgtoeslag kan je krijgen? En bij welk jaarinkomen en eigen vermogen krijg ik geen zorgtoeslag? Dehardecijfers zet het voor je op een rij.

Hoeveel zorgtoeslag kan ik krijgen?

In 2018 ontvang je maximaal 1.128 euro zorgtoeslag per jaar. Voor toeslagpartners geldt een gezamenlijke maximale zorgtoeslag van 2.112 euro per jaar. Of je ook daadwerkelijk de maximale zorgtoeslag ontvangt, hangt af van je inkomen en eigen vermogen. Op de site van de Belastingdienst kun je eenvoudig zelf je zorgtoeslag berekenen.

De maximale zorgtoeslag is met name tot 2013 enorm gestegen. De stijging in 2013 was vooral bedoeld om het hogere verplichte eigen risico te compenseren. De jaren voorafgaand aan 2012 is de maximale zorgtoeslag bijna elk jaar een klein beetje gestegen, zoals je in grafiek 1 kunt zien. Na 2013 is de zorgtoeslag gedaald en weer geleidelijk aan gestegen.

Maximale zorgtoeslag

Maximale zorgtoeslag 2018 – Inkomen en eigen vermogen voor zorgtoeslag

Iedereen die premie betaalt voor een Nederlandse zorgverzekering, kan zorgtoeslag ontvangen. Je moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet je 18 jaar of ouder zijn en de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebben. Daarnaast worden er eisen aan je eigen vermogen en jaarinkomen gesteld.

Het eigen vermogen in box 3, waarin spaargeld, beleggingen en een eventuele tweede woning worden opgeteld en verminderd met lopende schulden, mag niet hoger zijn dan een bepaalde grens. Ook het jaarinkomen mag niet boven een bepaalde grens uitkomen. Hoeveel je maximaal in een kalenderjaar mag verdienen, lees je in het artikel Maximaal inkomen zorgtoeslag.

Dankzij de zorgtoeslag bespaar je op de kosten van je zorgverzekering. Een andere manier om te besparen is door de goedkoopste zorgverzekering te kiezen.

Advertenties
%d bloggers liken dit: