Hoeveel spaargeld in Nederland?

De meeste Nederlanders beschikken er over: spaargeld. De een spaart voor een vakantie, de ander voor een aanvullend pensioen of voor de studie van zijn/haar kind. Maar hoeveel sparen we nu met zijn alle samen?

Spaargeld Nederland 2016

Maandelijks publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers over de spaartegoed in Nederland. Begin januari 2016 bedroeg het totale spaartegoed in Nederland 336,2 miljard euro. Ter vergelijking: in 2000 bedroeg het totale spaartegoed in Nederland nog ruim 130 miljard euro. In 135 jaar is het saldo dus met ongeveer 250 procent toegenomen.

Tip! Hier vind je het gemiddelde spaargeld per gezin en het gemiddelde spaargeld per Nederlander. Je ziet direct hoe dit zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft.

Spaartegoed Nederland

De cijfers van het CBS laten zien dat vooral het vrij opneembare spaartegoed de laatste jaren is gestegen. Je kunt hierbij op elk gewenst moment geld storten en opnemen via bijvoorbeeld internet, maar soms ook telefonisch, met overschrijvingsformulieren en/of persoonlijk op een bankkantoor.

Tip! Haal jij het maximale uit je spaargeld? Lees hier enkele handige tips voor het hoogste rendement!

Een kleiner deel van het spaartegoed, in januari 2016 bedroeg dit 52 miljard, staat vast op deposito’s met een vaste looptijd. Op de site van het CBS zie je een compleet overzicht met Nederlandse spaartegoeden per maand.

Advertenties
%d bloggers liken dit: