Maximaal inkomen zorgtoeslag

Veel volwassen Nederlanders hebben recht op zorgtoeslag. De exacte hoogte van deze toeslag hangt af van het eigen vermogen en het jaarinkomen. In dit artikel lees je meer over het maximale inkomen: bij welk jaarinkomen verlies je je recht op zorgtoeslag?

Zorgtoeslag en maximaal inkomen

Om in 2018 in aanmerking te komen voor zorgtoeslag, mag je inkomen niet hoger zijn dan 28.720 euro. Voor fiscale partners geldt een maximaal gezamenlijk bruto-inkomen van 35.996 euro per jaar.

Sinds de invoering van de zorgtoeslag in 2006 is het maximaal inkomen vrijwel elk jaar aangepast. In onderstaande tabel vind je het maximaal inkomen voor alleenstaanden en fiscale partners van 2006 t/m dit jaar.Maximaal inkomen zorgtoeslag

Maximum inkomen zorgtoeslag en overige voorwaarden

Om zorgtoeslag te ontvangen, moet je niet alleen aan de inkomenseis voldoen. De Belastingdienst stelt namelijk ook de volgende eisen:

  • Je moet 18 jaar of ouder zijn.
  • Je moet in het bezit zijn van een Nederlandse zorgverzekering.
  • Je moet de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebben.
  • Sinds 2013 geldt de ‘eigen vermogen eis’. Je eigen vermogen in box 3, waarin spaargeld, beleggingen en een eventuele tweede woning worden opgeteld en verminderd met lopende schulden, mag niet hoger zijn dan een bepaalde grens. Deze grens ligt op 113.415 euro (2018) voor alleenstaanden en 143.415 euro voor toeslagpartners, plus het heffingsvrije vermogen in box 3.

Besparen op je zorgkosten

Nu je, door het dalend maximuminkomen, minder (snel) zorgtoeslag ontvangt, betaal je meer zorgkosten zelf. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op je zorgkosten. Verhoog bijvoorbeeld je eigen risico, betaal je zorgpremie per jaar in plaats van per jaar, ga na of je in aanmerking komt voor collectiviteitenkorting en kijk of je wellicht een leuke korting of leuk cadeau krijgt als je overstapt van zorgverzekeraar. De basisverzekering is voor iedereen hetzelfde. Als je geen aanvullende verzekering nodig hebt, kun je dus gerust de goedkoopste zorgverzekering kiezen.

Daarnaast kun je ook je aanvullende verzekeringen eens kritisch onder de loep nemen. Weegt de premie die je hiervoor betaalt wel op tegen de vergoedingen die je ontvangt? En heb je je zorgverzekering wel bij de goedkoopste aanbieder afgesloten? Op internet vind je op diverse sites een zorgvergelijker, waar je alle aanbieders eenvoudig kunt vergelijken op basis van jouw zorgwensen.

Advertenties
%d bloggers liken dit: