Gemiddelde rente lening

Net als de spaar- en hypotheekrentes zijn ook de leenrentes aan veranderingen onderhevig. De leenrentes laten de afgelopen jaren echter een meer constant beeld zien de andere marktrentes. In dit artikel lees je alles over de gemiddelde rente van een lening.

Tip! Hier vind je een overzicht van de actuele leenrentes.

Gemiddelde rente afhankelijk van veel factoren

Je kunt eigenlijk niet van ‘de’ gemiddelde leenrente spreken. De rente die je voor een lening betaalt, hangt namelijk af van veel factoren. Allereerst speelt de leenvorm een belangrijke rol. De twee meest voorkomende leenvormen zijn het doorlopend krediet (DK) en de persoonlijke lening (PL). Een doorlopend krediet is een flexibele lening, waarbij je tijdens de looptijd bedragen tot de kredietlimiet mag opnemen, aflossen en weer opnemen. Bij de persoonlijke lening leen je daarentegen een bedrag dat je periodiek aflost. Bedragen die je aflost, mag je later niet alsnog opnemen.

Daarnaast hangt de hoogte van de leenrente af van hoeveel geld je leent. Doorgaans geldt dat de lening goedkoper wordt naarmate je veel leent. Dat komt omdat de bank bij het afsluiten van een lening veel eenmalige kosten moet maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan advies-, afsluit en administratiekosten. Het maakt hierbij niet uit hoeveel je leent, de bank maakt dezelfde kosten. Deze kosten verwerkt de bank in het rentepercentage. Wanneer je een laag bedrag leent, hebben deze kosten dus relatief veel invloed op het rentepercentage.

Overzicht gemiddelde rente lening

Uit de gemiddelde rentevergoedingen van de afgelopen jaren blijkt dat een doorlopend krediet goedkoper is dan een persoonlijke lening. Het gevaar van een doorlopend krediet is echter dat je snel onnodig (te) veel rente betaalt, omdat je makkelijk bedragen kunt opnemen. Kredietverstrekkers waarschuwen consumenten daarom vaak dat een doorlopend krediet geen ‘doodlopend krediet’ moet worden: een lening waarbij je oneindig reeds afgeloste bedragen blijft opnemen. Dat gevaar kent een persoonlijke lening niet, omdat je afgeloste bedragen niet opnieuw mag opnemen.

In onderstaande tabel vind je de gemiddelde rente van een persoonlijke lening en een doorlopend krediet van 10.000 en 50.000 euro op een rij.

Gemiddelde-rente-lening

Advertenties
%d bloggers liken dit: