Aantal banken in Nederland

De bankensector van Nederland is ongeveer vier keer zo groot als de Nederlandse economie. Daarmee is het één van de grootste bankensectoren in Europa, zo blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB). Iedereen kent wel de vier Nederlandse grootbanken: Rabobank, ABN AMRO, SNS Bank en ING Bank. Daarnaast zijn ook banken als ASN, Triodos, Knab en MoneYou bij veel mensen bekend. Maar hoeveel banken zijn er eigenlijk in totaal actief op de Nederlandse markt?

Tip! Haal jij het maximale uit je spaargeld? Op Sparen.nl vind je de spaarrekening met de hoogste rente. Zo loop je niet langer rente-inkomsten mis!

Hoeveel banken zijn er in Nederland?Aantal banken in Nederland

Uit de meest recente cijfers, die stammen uit 2015, blijkt dat de Nederlandse bankensector uit 178 monetaire financiële instellingen bestaat. Tot monetaire financiële instellingen worden De Nederlandsche Bank (DNB) plus alle ‘geldscheppende instellingen die onder toezicht van DNB staan, zoals algemene banken, spaarbanken, effectenkredietinstellingen en zelfstandige hypotheekbanken’ gerekend. Uiteraard gaat het hier zowel om Nederlandse als van oorsprong buitenlandse instellingen die in Nederland actief zijn en over een vergunning van DNB beschikken.

Het aantal monetaire financiële instellingen in Nederland is de laatste jaren hard gedaald. In 12 jaar tijd, gemeten van 1999 tot 2011, daalde het aantal namelijk met 55,1 procent. Dat is de grootste daling binnen de eurozone. In tabel rechts zie je hoe dit aantal zich de laatste jaren ontwikkeld heeft.

Aantal banken in Europa

Net als in Nederland daalde ook het aantal banken in de Europese Unie (EU). Echter, de daling gaat niet zo hard als in Nederland. Dat komt voornamelijk omdat er door de jaren heen diverse landen tot de EU zijn toegetreden. Dankzij deze toetredingen nam ook het aantal banken toe.

In totaal waren er begin 2011 ruim 9.900 banken actief in de eurozone. Dat is, ondanks het toenemende aantal landen, een daling van 9,1 procent ten opzichte van 1999. Opvallend is dat Frankrijk en Duitsland samen goed zijn voor ruim 40 procent van alle monetaire financiële instellingen. Op deze pagina vind je een overzicht van het aantal monetaire financiële instellingen per land in Europa.

Advertenties
%d bloggers liken dit: