Aantal autobedrijven in Nederland

Het aantal auto’s in Nederland blijft beetje bij beetje toenemen. Maar hoe zit het met het aantal autobedrijven: hoeveel autobedrijven zijn er precies in Nederland?

Ontwikkeling aantal autobedrijven Nederland

De meest recente cijfers dateren van begin januari 2017. Op dat moment waren er in Nederland ruim 5.300 autobedrijven actief, waarvan iets meer dan 2.000 merkdealers. Het verschil tussen een merkdealer en een ‘universele garage’ is dat een merkdealer alleen auto’s van één bepaald merk verkoopt. Universele garages zijn daarentegen niet merkgebonden. In Nederland zijn er dus meer universele garages dan merkdealers actief.

Het aantal autobedrijven in Nederland is de laatste jaren licht gedaald. Dat komt hoofdzakelijk door de financiële crisis. Er gaan steeds meer autobedrijven failliet en de omzet van autobedrijven daalt. Vooral de kleinere autobedrijven en de bedrijven die de afgelopen jaren veel geld staken in dure autopaleizen, worden hard getroffen.

In onderstaande grafiek zie je hoe het aantal autobedrijven in Nederland zich de laatste 40 jaar ontwikkeld heeft. Zo zie je bijvoorbeeld dat sinds het begin van deze eeuw er meer universele garages dan merkdealers zijn. De piek van het aantal autobedrijven lag in 1990: destijds waren er 7.450 autobedrijven in Nederland, waarvan 4.500 merkdealers.Aantal autobedrijven in Nederland

Auto kopen bij autobedrijf

Wanneer je een van de vele autobedrijven in Nederland bezoekt en je wilt een auto kopen, dien je met allerlei factoren rekening te houden. Hieronder vind je enkele vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je een auto gaat kopen:

  • Ben je op zoek naar een nieuwe of tweedehandse auto?
  • Wat voor auto zoek je? Hoeveel kilometer rijd je bijvoorbeeld en heb je een grote kofferbak nodig?
  • Wat is je budget? In het kader hiervan is het ook belangrijk om verder te kijken dan alleen de aankoopprijs van de auto. Rijdt de auto bijvoorbeeld op benzine of diesel en hoe zuinig rijdt hij? En kan ik voor de auto een goedkope autoverzekering afsluiten of betaal je voor de auto juist een hoge premie?
  • Weet je zelf voldoende over auto’s of is het verstandig dat er een vriend of expert met je meegaat als je een auto koopt?
  • Je nieuwe auto heeft een autoverzekering nodig. Je autoverzekering vergelijken zorgt dat je de beste dekking vindt voor je nieuwe auto.

Tip! Een uitgebreide lijst met tips en tricks voor het kopen van een auto vind je op de site van de Telegraaf.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: