Aantal huisartsen Nederland

De huisarts: we komen er liever niet al te vaak, maar toch is iedereen er al wel eens geweest. Een huisarts is het eerste aanspreekpunt wanneer je ziek bent of pijn voelt. Hij/zij kan je namelijk helpen bij uiteenlopende geestelijke en lichamelijke klachten. Wanneer de huisarts vindt dat meer onderzoek gewenst is, zal je doorgestuurd worden naar een specialist.

De Nederlandse regering hanteert als stelregel dat alle Nederlanders vanaf hun woonadres hooguit 15 minuten moeten reizen om bij de dichtstbijzijnde te komen. Uit onderzoek blijkt dat dit voor vrijwel iedere Nederlander het geval is. Maar hoeveel huisartsen zijn er eigenlijk?

Hoeveel huisartsen in Nederland?Aantal huisartsen in Nederland

In 2016 waren er in totaal 9.798 huisartsen actief in Nederland. Het ging hier om 7.917 zelfstandige huisartsen en 1.881 HIDHA’s.

Het aantal huisartsen in Nederland is sinds de jaren ’80 gestaag gegroeid en bevindt zich de laatste jaren op een redelijk stabiel niveau. Opvallend is dat het aantal HIDHA’s de laatste jaren daalt, maar sinds 2015 weer groeit. De daling kwam mede door de crisis en bezuinigingsmaatregelen. Als gevolg van de bezuinigingen van het Ministerie konden huisartsen minder gebruik maken van het ondersteunend personeel.

In de tabel hiernaast vind je een overzicht van het aantal zelfstandige huisartsen en HIDHA’s vanaf de jaren ’80.

Huisarts en vergoeding vanuit de zorgverzekering

De zorgverzekering vergoedt de kosten van een consult bij de huisarts volledig. Zorg uit de basisverzekering komt doorgaans wel in aanmerking voor het eigen risico. De huisarts vormt hierop een uitzondering. Je betaalt voor de huisarts geen eigen risico en er geldt ook geen eigen bijdrage.

Let op: De basisverzekering vergoedt de kosten van een griepprik zonder medische indicatie bij de huisarts niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: