Gemiddeld spaargeld Nederlander

Nederlanders staan bekend als een zuinig volkje dat veel spaart. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het totale spaartegoed van Nederlanders sinds de economische crisis alleen maar toeneemt. Een verklaring hiervoor is dat Nederlanders uit onzekerheid over de eigen situatie meer proberen te sparen dan tien jaar geleden. Maar hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander?

Wat heeft de gemiddelde Nederlander aan spaargeld?

Het CBS publiceert regelmatig cijfers over het totale spaartegoed van Nederlanders. Daarnaast houdt het ook bij hoeveel mensen er precies in Nederland wonen. Wanneer je het totale spaartegoed deelt door het aantal Nederlanders, krijg je het gemiddelde spaargeld per persoon.

In onderstaande tabel zie je hoe het gemiddelde spaargeld per persoon zich sinds het begin van de jaren ’90 ontwikkeld heeft. De tabel laat zien dat de gemiddelde Nederlander in januari 2017 zo’n 25.000 euro aan spaargeld had, vergeleken met ruim 5.500 euro in januari 1991. Naast het gemiddelde spaargeld per persoon, vind je in de tabel ook het gemiddelde spaargeld per huishouden.gemiddeld spaargeld per Nederlander

N.b. Hoeveel huishoudens er voor 1995 in Nederland waren, is niet bekend. Vandaar dat de gegevens over het gemiddelde spaargeld per huishouden voor 1995 niet in de tabel wordt weergegeven.

Heeft iedereen zoveel spaargeld?

Zoals de term al aangeeft, gaat het hier om het gemiddelde spaargeld per Nederlander. Het spaartegoed van alle Nederlanders gezamenlijk ligt ergens rond de 331 miljard euro. Een relatief kleine groep Nederlanders bezit veel spaargeld (meer dan 1 miljoen euro). Deze groep heeft dus een groot deel van het totale spaargeld. Er is echter ook een groot aantal huishoudens dat veel minder dan het gemiddelde spaargeld heeft. Ongeveer 25 procent van de gezinnen heeft minder dan 5.000 euro op de spaarrekening staan.

Tip! Haal jij het maximale uit je spaargeld? Op Sparen.nl vind je spaarrekening die je het hoogste rendement geeft!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: