Hoeveel auto-ongelukken per jaar in Nederland?

Autoverzekeraars krijgen dagelijks vele claims binnen van verzekerden die kampen met autoschade als gevolg van een ongeluk. Maar hoeveel auto-ongelukken vinden er elk jaar eigenlijk plaats in Nederland?

Aantal auto-ongelukken per jaar

Het is moeilijk het exacte aantal auto-ongelukken te geven. Want wat versta je precies onder een auto-ongeluk? Zijn dat alleen de ongelukken waarbij een betrokkene letsel heeft opgelopen? Of is er al sprake van een auto-ongeluk wanneer je een deukje in een geparkeerde auto rijdt?

Als je tot een auto-ongeluk alle gevallen met schade aan een auto rekent, is het onmogelijk hier cijfers van te geven. Dat komt omdat er, vooral bij kleine schades, vaak gekozen wordt de schade niet te claimen. Dat kan voordeliger zijn, omdat je anders in schadevrije jaren terugvalt en daardoor meer premie betaalt. Hierdoor worden veel kleine auto-ongelukken niet geregistreerd. De politie schat echter dat er per jaar ongeveer 3 miljoen mensen bij een verkeersongeval betrokken raken. Hierbij rekent de politie dan ook aanrijdingen, parkeerschades e.d.

Auto-ongelukken in Nederland

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) presenteert jaarlijks cijfers over het aantal verkeersongevallen in Nederland. Onder een verkeersongeval verstaat zij ‘een gebeurtenis op de openbare weg, die verband houdt met verkeer en waardoor er schade ontstaat aan objecten of letsel bij personen en waarbij tenminste één rijdend voertuig betrokken is’. Bovendien houden zij alleen verkeersongevallen bij die door de politie zijn vastgelegd in een proces-verbaal of registratieset.

De meeste recente cijfers van de SWOV dateren uit 2016. In dat jaar waren er ruim 36.000 geregistreerde verkeersongelukken, waarvan 481 met een dodelijke afloop. In onderstaande tabel zie je hoe het aantal verkeersongevallen zich sinds het begin van de jaren ’90 ontwikkeld heeft.

Aantal verkeersongelukken in Nederland

Let op: Het gaat hier om het aantal verkeersongevallen, niet om het aantal slachtoffers. Zo zie je bijvoorbeeld dat er in 2015 in totaal 505 dodelijke verkeersongevallen waren. In werkelijkheid kwamen hierbij 621 mensen om het leven. Meer over het aantal verkeersdoden per jaar lees je hier.

Auto-ongeluk en de autoverzekering

Iedere automobilist heeft een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze autoverzekering zorgt ervoor dat schade aan anderen wordt vergoed. Je verhaalt de schade bij de tegenpartij. Rijd de ander door? Dan keer je je tot Stichting Waarborgfonds Motorverkeer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: