Hoeveel apotheken in Nederland?

Vrijwel alle Nederlanders hebben weleens een bezoek gebracht aan een apotheek. Hier haal je bijvoorbeeld medicijnen op en krijg je uitleg over het gebruik van medicijnen. Maar hoeveel apotheken zijn er eigenlijk in Nederland? En hoeveel apothekers zijn er werkzaam?

Aantal-apothekenAantal apotheken in Nederland

Nederland kende eind 2015 in totaal 1.981 openbare apotheken. Dat zijn er 11 meer dan het jaar daarvoor.

Tot en met 2008 groeide het aantal apotheken in ons land nog sterk. Deze groei stokte echter vanaf 2009. Dat komt voornamelijk omdat de afspraken met zorgverzekeraars voor een slechtere financiële situatie zorgen. Bovendien nam met de komst van internetapotheken de behoefte naar fysieke apotheken af. In tabel 1 zie je hoe het aantal apotheken zich door de jaren heen ontwikkeld heeft.

Aantal apothekers in Nederland

Net als het aantal apotheken is ook het aantal apothekers en het aantal ondersteunend personeel in de apotheken licht gestegen. Het aantal apothekersassistenten laat echter een daling zien.

Een apothekersassistent(e) is, zoals de naam het al zegt, een hulp van de apotheker. De assistent(e) doet bijvoorbeeld eenvoudige bereidingen, voorraadbeheer, patiënten voorlichten en recepten invoeren en verwerken. De apotheker zelf is hoger opgeleid en overlegt bijvoorbeeld met een medisch specialist welke medicatie het meest geschikt is. Daarnaast ontwikkelt de apotheker richtlijnen en processen die door artsen gehanteerd kunnen worden bij het bepalen van de juiste medicatie. Tot slot werken er ook ondersteunende medewerkers in een apotheek, zoals bezorgers, schoonmakers, administratief medewerkers e.d.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van het aantal apothekers, apothekersassistenten en ondersteunend personeel in apotheken in Nederland.

Aantal-apothekers-Nederland.jpg

Kosten apotheek vergoed door zorgverzekering?

De basiszorgverzekering vergoedt de meeste medicijnen die een arts of specialist je voorschrijft. Medicijnen die verzekeraars vanuit de basisverzekering vergoeden, komen wel voor rekening van het eigen risico. Bovendien betaal je voor veel medicijnen een eigen bijdrage. Houd er wel rekening mee dat je de kosten alleen vergoed krijgt als de medicijnen door je huisarts of medisch specialist zijn voorgeschreven.

Omdat er talloze medicijnen zijn en de vergoeding van het ene medicijn anders werkt dan de vergoeding van andere medicijnen, heeft het College voor Zorgverzekeringen een database opgesteld waarin je zelf kunt vinden of een bepaald medicijn vergoed wordt. Deze database vind je op deze site.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: