Maximale lening DUO

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) biedt studenten verschillende mogelijkheden om hun studie te financieren. Allereerst ontvangt iedere student een basisbeurs, ook wel studiefinanciering genoemd. Afhankelijk van het inkomen van de ouders maak je daarnaast aanspraak op een aanvullende beurs. Heb je hier niet voldoende aan, dan heb je de optie om bij DUO een lening af te sluiten. Voor studenten in het hoger onderwijs (hbo en universiteit) is het daarnaast mogelijk om een extra lening aan te vragen om het collegegeld te betalen, het zogenaamde collegegeldkrediet. Maar hoeveel kun je nu in totaal maximaal lenen bij DUO?

Maximaal lenen bij DUO, hoeveel is dat?

Maximale-lening-DUO.jpgHoeveel je maximaal bij DUO kunt lenen, hangt af van het onderwijs dat je volgt. Voor mbo-studenten geldt een lagere maximale lening dan voor hbo- of universitaire studenten. In tabel 1 zie je hoeveel je maximaal kunt lenen bij DUO indien je nog onder het ‘oude stelsel valt’. De genoemde bedragen gelden per maand en gelden alleen als je studiefinanciering ontvangt.

Krijg je geen basisbeurs meer, en val je dus onder het nieuwe stelsel, dan kun je vanaf januari 2016 maximaal 862,50 per maand lenen bij DUO.

Maximaal collegegeldkrediet DUO

Zoals gezegd biedt DUO alle hbo- en universitaire studenten de mogelijkheid om naast de ‘gewone’ lening een collegegeldkrediet af te sluiten. Dit krediet is, zoals de naam het al aangeeft, uitsluitend bedoeld om het collegegeld mee te betalen. Het maximale collegekrediet ligt in 2016 tussen de 162 en 166 euro per maand.

Lenen bij DUO en rente

Uiteraard betaal je ook bij DUO rente over een lening. Hoeveel rente je precies betaalt, verschilt per kalenderjaar. In 2015 bedraagt de rente over een lening bij DUO 0,01 procent. Indien je de schuld aan het einde van je studie niet hebt afbetaald, hangt de rente die je vanaf dat moment betaalt af van het laatste jaar waarin je studiefinanciering hebt ontvangen. Op de site van DUO vind je een overzicht van rentepercentages per jaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: