Hoeveel rijlessen gemiddeld voor rijbewijs auto?

Voordat je begint met rijlessen, wil je natuurlijk weten hoeveel dit je gaat kosten. Naast het aantal keer dat je op theorie- en praktijkexamen moet, hangt dit af van het aantal rijlessen dat je nodig hebt. Maar hoeveel rijlessen heb je gemiddeld nodig om je rijbewijs te halen?

Aantal rijlessen gemiddeld

Hoeveel-rijlessen-gemiddeld-autoGemiddeld hebben leerlingen 35 tot 40 uur rijles nodig voordat ze hun rijbewijs halen. Zoals bij elk gemiddelde zijn er ook hier mensen die (ver) onder of juist (ver) boven dit gemiddelde zitten. Hoe meer gevoel je voor autorijden hebt en hoe beter je verkeersinzicht en rij-instructeur, des te sneller je doorgaans je rijbewijs haalt. In de tabel hiernaast vind je een overzicht van het gemiddelde aantal rijlessen voor verschillende typen leerlingen.

Tips voor een zo goedkoop mogelijk rijbewijs

Start je met rijlessen en wil je de kosten zo laag mogelijk houden? Deze tips helpen je besparen op de kosten van je rijbewijs:

 • Kies niet standaard voor de goedkoopste rijschool, maar voor een rijschool met onder meer een goed slagingspercentage
 • Zorg dat je rijles niet 1, maar 1,5 of 2 uur duurt. Een rijles van 1,5 of 2 uur is veel effectiever, omdat je dan relatief minder tijd kwijt bent aan bijvoorbeeld het naar huis brengen van de vorige leerling
 • Les bij voorkeur 2 keer per week, zo blijf je lekker in het ritme
 • Zorg dat je het theorie-examen op tijd haalt
 • Denk actief mee wanneer je bij iemand in de auto zit: wat doet hij/zij goed en fout?
 • Vraag je rij-instructeur wat je in de volgende les gaat behandelen, zodat je dit kunt voorbereiden

Tips voor zo laag mogelijke autokosten

Nadat je je rijbewijs hebt gehaald, wil je natuurlijk een auto. Dit kost echter wat. Zo houd je de autokosten zo laag mogelijk:

 • Neem een oudere auto met een licht gewicht. Hiermee bespaar op zowel je autoverzekering als de wegenbelasting
 • Je tank voltanken kost uiteindelijk minder dan telkens een beetje tanken
 • Probeer schadevrije jaren op te bouwen door kleine schades niet te claimen. Meer schadevrije jaren betekent een hogere korting op je autoverzekering
 • Onderhoud je auto goed, dit scheelt uiteindelijk in onderhoudskosten

Eén reactie

 1. Als aanvulling op deze tips is het ook verstandig om vooral je rijlessen overdag te plannen in plaats van in de avond. Overdag krijg je met veel meer verkeer te maken en dus meer verkeerssituaties om te oefenen. De avond wordt na een aantal rijlessen al heel snel te makkelijk.
  Doe je er tijdens je rijles langer dan 20 minuten over om in het examengebied te komen, dan besteed je te veel tijd aan heen en weer rijden. Maak van je rijles geen taxirit. Je krijgt wel les, maar het is vaak dezelfde weg, recht toe, recht aan en na paar lessen leer je niets nieuws meer. Gebruik het openbaar vervoer en spreek centraal met je rijschool af en haal alles uit je rijles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: