Gemiddeld spaargeld van een gezin

Veel Nederlandse gezinnen zetten maandelijks een bepaald bedrag opzij op hun spaarrekening. De een spaart voor een vakantie, de ander voor de studie van hun kinderen of financiële buffer. Hoeveel gezinnen sparen, hangt uiteraard af van het inkomen en het uitgavenpatroon. Maar hoeveel spaargeld heeft een gezin eigenlijk?

Hoeveel spaargeld heeft een gezin gemiddeld?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt zowel het totale spaartegoed als het aantal huishoudens in Nederland bij. Wanneer je beide cijfers weet, kun je eenvoudig berekenen hoeveel spaargeld een gezin gemiddeld heeft. De meest recente cijfers dateren uit 2015, toen een gezin gemiddeld 43.272 euro spaargeld had.

In onderstaande tabel zie je hoe het gemiddeld spaargeld per gezin zich de laatste jaren ontwikkeld heeft. Je ziet dat sinds economische crisis huishoudens meer zijn gaan sparen. Door de crisis zijn Nederlanders voorzichtiger geworden, waardoor ze bijvoorbeeld sneller kiezen voor beleggen in plaats van sparen.

Gemiddeld-spaargeld-gezin

* De genoemde bedragen en cijfers gelden voor januari van het betreffende jaar en zijn exclusief pensioenrechten en vermogen in de vorm van een eigen woning etc.

Spaart elk gezin zoveel?

Wellicht ben je geschrokken van het gemiddelde spaargeld van een huishouden en vraag je jezelf af: heeft elk gezin zoveel spaargeld? Nee, dat is niet het geval. Het gaat hier om een gemiddelde. Een relatief groot deel van het totale spaartegoed (ruim een derde) is in bezit van een relatief kleine groep huishoudens (ongeveer 1 procent). Daar tegenover staat dat veel gezinnen veel minder spaargeld hebben dan gemiddeld. Ongeveer 25 procent van de Nederlandse huishoudens heeft namelijk minder dan 5.000 euro spaargeld.

Tip! Het maximale uit het spaargeld van het hele gezin halen? Lees dan hier enkele handige tips voor het hoogste rendement!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: