Gemiddelde rente spaarrekening afgelopen jaren

Sinds 2012 daalt de gemiddelde rente op een spaarrekening en deposito sterk. Waar banken in januari 2012 gemiddeld nog 2,46 procent rente vergoedden op een vrij opneembare spaarrekening, daar lag dit percentage in april 2016 nog op slechts 0,74 procent. De gemiddelde rentes op een deposito laten hetzelfde beeld zien.

Overzicht gemiddelde spaarrente

In onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling van de gemiddelde rente vanaf 2011. Hierin zijn zowel de gemiddelde spaarrente van een vrij opneembare spaarrekening als de gemiddelde spaarrente van het deposito met een looptijd van 1 en 5 jaar opgenomen.

Gemiddelde-rente-spaarrekening.jpg

Opvallend is het verloop van de variabele rente ten opzichte van de rente op een 1-jaars deposito. Van januari 2011 t/m juli 2012 vergoedden banken een hogere rente op een 1-jaars deposito. Je spaargeld voor één jaar vastzetten leverde je dus een hoger rendement op. Per oktober 2012 ontlopen deze twee rentetarieven elkaar niet meer zoveel. Het openen van een 1-jaars deposito levert je nu dus geen hogere rente meer op, maar het blijft je wel de zekerheid bieden van een stabiele rente dat jaar.

Waarom daalt de gemiddelde rente?

De sterke daling van de spaarrentes hangt nauw samen met de dalende ECB-rente. Dit is de rente die banken betalen als zij geld lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Een lage ECB-rente zorgt er namelijk voor dat banken goedkoop geld kunnen aantrekken bij de ECB. En als banken goedkoop kunnen lenen bij de bank, hebben ze minder behoeften aan het spaargeld van Nederlandse spaarders, wat zich terugvertaalt in de lage spaarrentes.

Hoe krijg je een meer dan gemiddelde rente?

Vergoedt jouw bank een spaarrente die gelijk is aan of lager is dan de gemiddelde spaarrente, dan heb je twee mogelijkheden om een hogere rente te ontvangen:

  1. Overstappen naar de bank met de hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening
  2. Je spaargeld vastzetten op een deposito

Welke optie je ook kiest, hier vind je direct de bank die de hoogste rente biedt voor de spaarvorm van je keuze.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: